Waarom wachten op de uitslag?

Het kan best een aantal weken duren voordat je eindelijk bij het ziekenhuis een afspraak hebt voor een echo of een scan. Hoe snel de afspraak is hangt volledig af van hoe ernstig je klachten zijn en hoe snel de mogelijke oorzaak behandeld moet worden. De aanvrager (je huisarts of bijvoorbeeld longarts) maakt hier een inschatting van.

Het kan dan ook erg frustrerend zijn dat je vanaf het moment van onderzoek dan ook nog moet wachten tot je eindelijk die afspraak hebt bij jouw eigen dokter om de uitslag te horen. Wat kan je wel te horen krijgen en wanneer moet je wachten tot de afspraak voor die uitslag?

Het eerste wat belangrijk is om te weten is dat er op de afdeling zoals de radiologie en nucleaire geneeskunde in een gemiddeld ziekenhuis meer dan 800 onderzoeken en behandelingen worden uitgevoerd (dit zijn röntgenfoto’s, echo’s, verschillende soorten scans en ). Dit zijn heel veel onderzoeken en deze kosten allemaal tijd om goed te bekijken. Om zeker te zijn dat er naar elk onderzoek zorgvuldig gekeken wordt, moet de arts zijn tijd nemen. Dan weet hij/zij dat alle relevante bevindingen ook goed worden beschreven aan jouw eigen dokter. Door vlug te kijken en jou als patiënt daarna direct de uitslag te geven, betekent dat we geen goede zorg zouden leveren omdat er mogelijk belangrijke afwijkingen gemist worden.

Er zijn natuurlijk onderzoeken waarbij je meteen de uitslag krijgt. Een voorbeeld hiervan is een echo waarbij je vaak in grote lijnen al te horen krijgt of er iets is gevonden als de radioloog naast je zit. Of wanneer je huisarts je verwijst voor een foto omdat je misschien iets gebroken hebt. Dan moet de radioloog meteen kijken of je misschien naar de spoedeisende hulp moet.

Maar alle andere onderzoeken zijn uitgebreider en kosten meer tijd om naar te kijken. Een scan kan soms uit wel 500 plaatjes bestaan. Je kunt je dus voorstellen dat dit een secuur zaakje is!

Wat ook heel belangrijk is om te weten, is dat niet alles wat er bij een onderzoek wordt gezien ook belangrijk is. Dat wil zeggen dat sommige afwijkingen nooit tot klachten zullen leiden of dat sommige afwijkingen jouw klachten niet verklaren. Daarom is het altijd belangrijk dat jouw eigen arts de bevindingen van de scan en jouw verhaal vergelijkt. Jouw arts kan dan bepalen of de bevindingen van het onderzoek ook echt behandeld moeten worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *