De dokter gaat een scan maken

Wanneer je met een probleem bij de huisarts komt, kan het gebeuren dat de huisarts voorstelt om een scan te maken. Maar wat is een scan nu? Welke beelden maakt een huisarts en voor wat voor scans moet je naar het ziekenhuis?

Sommige huisartsen zijn getraind in het maken van echo’s. Echo’s zijn beelden die gemaakt worden met voor ons onhoorbaar geluid. Hoewel een echo ook beeldvormend onderzoek is, wordt het over het algemeen geen ‘scan’ genoemd.
Afhankelijk van jouw klachten kan bijvoorbeeld een echo van de buik helpen om te onderzoeken waar je last van hebt. Als een huisarts iets ziet waar verder onderzoek naar gedaan moet worden, of hij/zij er niet zelf uit komt, kan een huisarts naar de radiologie verwijzen.

Of je bij de radiologie opnieuw een echo krijgt, hangt af van de oorzaak waar de huisarts aan denkt. De reden dat de echo opnieuw gedaan wordt kan liggen aan dat een extra paar ogen mee kan kijken, immers is een radioloog gespecialiseerd in het maken van echo’s, maar ook omdat een lichaamsdeel de ene dag beter te beoordelen kan zijn dan de andere dag.

Voorbeeld van een PET-scan.

Verschillende scans

Naast een echo kan een radioloog er voor kiezen om een ‘scan’ te maken. Hier zijn verschillende keuzes mogelijk. Zo hebben we een CT-scan, een MRI-scan of een PET-scan. Welke het beste gekozen kan worden, hangt volledig af van waar de dokter aan denkt. Bijvoorbeeld bij een blinde darm ontsteking of een galblaasontsteking is een echo vaak het beste. Bij een hersenbloeding is juist een CT-scan heel belangrijk. Een MRI is juist weer goed om bijvoorbeeld een gescheurde kruisband of meniscus in beeld te brengen. Tenslotte is er de PET-scan die wordt gebruikt bij het aantonen van bepaalde tumoren. 

Elke scan heeft zijn voordelen en nadelen. Afhankelijk van hoe ziek iemand is samen met hoe duidelijk het beeld op bijvoorbeeld echo is, kan er worden gekozen om een echo toch aan te vullen met een scan. 

Het is dus niet zo dat een MRI-scan beter is dan een CT-scan en een CT-scan beter is dan een echo. Dit hangt echt af van de mogelijke oorzaak van de klachten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *