Even slikken

Het is even stil geweest. Maar nu de zon kracht wint, zo winnen wij nieuwe energie en frisse moed om na een drukke periode weer een nieuw onderwerp aan te snijden. Soms als je naar de dokter moet, is het even slikken. Slikken omdat je bang bent voor artsen, bang bent voor slecht nieuws of …

Abracadabra

Abracadabra, dat denken wel meer mensen wanneer ze hun verslag lezen nadat ze bij de radiologie zijn geweest. Gelukkig is het verslag van het bevolkingsonderzoek borstkanker simpeler wanneer het op de deurmat valt. Je leest of de uitslag goed of (mogelijk) niet goed is en de huisarts helpt met wat je daarna kunt verwachten. Als …

Op de bus

Het bevolkingsonderzoek borstkanker, of kortweg BOB. Elke vrouw in Nederland krijgt er mee te maken. Ze worden tussen de 50 en de 75 jaar uitgenodigd om naar ‘de Bus’ te komen voor een röntgenfoto van de borsten. Deze uitnodiging wordt elke 2 tot 3 jaar gestuurd om te ‘screenen’ op borstkanker. Dat wil zeggen dat …

Een dag op de interventieradiologie

Je hoort het al zodra je de interventie kamer op komt op de afdeling radiologie. Het is net of ik een stel fietsfanaten over allerlei verschillende tandwieltjes, stuur, zadel, fietstochten en gps hoor praten. De termen vliegen over tafel. Namen van merken van draden, stents, ballonnetjes en nog veel meer materiaal wat gebruikt wordt om …

30 shades of gray

Zoals sommige zorgprofessionals zullen weten, zitten radiologen eigenlijk altijd in een donkere kamer. Ook als je ooit een echo hebt laten maken van een arm of buik is je misschien opgevallen dat de kamer relatief donker is. Heb je je wel eens afgevraagd waarom dat zo is? Zijn radiologen einzelgängers? Zitten ze daarom (graag) in …