Wat doet een radioloog?

“Een Radioloog? Wat is dat? Is de radioloog een dokter? Wat doet een radioloog?”

Wat doet een huisarts? Wat doet een longarts? Wat doet een chirurg? Hoewel je de details misschien niet precies weet, heb je vast een beeld van wat deze dokters doen. Bij een radioloog is dat misschien minder vanzelfsprekend. Zeker omdat je als patiënt, maar ook als zorgverlener niet altijd direct met een radioloog te maken krijgt.

Een radioloog is een dokter (medisch specialist zelfs) die werkt met beelden van patiënten. Het is een diagnostisch vak zoals we dat noemen in medische termen. Wanneer een patiënt bij bijvoorbeeld een huisarts of longarts komt en zij moeten uitzoeken wat er aan de hand is, kunnen zij onderzoeken aanvragen om zo de puzzel op te lossen. Radiologie is een onderzoek met beelden. Zo kunnen de huisarts of longarts een longfoto of longscan aanvragen om uit te zoeken waarom hun patiënt benauwd is of koorts heeft. Die foto wordt bekeken door een radioloog.

Op basis van hoe het plaatje er uit ziet, kan de radioloog bepalen of er sprake is van bijvoorbeeld een longontsteking, vocht achter de longen of een gebroken rib na een valpartij. Deze foto’s en scans worden niet alleen voor de longen aangevraagd, maar voor het hele lichaam (hoofd, botten en spieren, buik, hart en vaten etc.). Radiologen helpen dus niet alleen huisartsen en longartsen om puzzels op te lossen, maar ook andere medisch specialisten binnen en buiten het ziekenhuis zoals neurologen, maag-darm-lever artsen, chirurgen en revalidatie artsen. Een echte spin in het web en heel divers.

Heb jij wel eens een foto of scan gehad? En zijn er dingen die je graag zou willen weten? Laat het vooral hieronder weten zodat we daar meer uitleg over kunnen geven!

Loading poll ...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *