Echografie

 

Wat is echografie?

Echografie is een onderzoek waarbij organen, spieren en lymfeklieren in beeld kunnen worden gebracht. Dit onderzoek is aangevraagd door jouw behandelend arts om meer te weten te komen over deze structuren. Met echografie kunnen oppervlakkige structuren goed worden beoordeeld. De geluidsgolven gaan niet altijd diep genoeg, dit geldt vooral bij dieper gelegen structuren of bij mensen met meer buikvet. Of soms lukt het niet goed om sommige structuren in beeld te brengen zoals de blindedarm die achter andere darmen verscholen kan liggen.

Een voordeel is dat echografie een dynamisch onderzoek is. Dat wil zeggen dat de arts of laborant naast jou staat. Het kan zijn dat zij
vragen of je opdrachten wilt uitvoeren zoals het bewegen van armen/benen of de adem in te houden.

Hoe werkt echografie?
Het echoapparaat bestaat uit twee delen. Een scherm en een echokop (transducer). De echokop zendt een ultrasoon geluid uit, dit is voor ons niet hoorbaar. De geluidsgolven gaan gewoon door de huid heen en weerkaatsen in het lichaam tegen de verschillende weefsels. De weerkaatste geluidsgolven worden vervolgens weer opgevangen door de echokop. Hetzelfde fenomeen wordt gebruikt door vleermuizen en duikboten. De computer zet vervolgens deze weerkaatste signalen om in beelden. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke straling is het onderzoek ook veilig voor zwangere vrouwen.

Voorbereiding – Wat moet ik weten?

De voorbereiding is volledig afhankelijk van welk lichaamsdeel wordt onderzocht. Zo kan het zijn dat het onderzoek met een (half)volle blaas of nuchter moet worden uitgevoerd. Lees hiervoor de uitnodiging van jouw eigen ziekenhuis.

Risico’s

Doordat echografie gebruik maakt van geluid, is het onderzoek zonder risico’s voor jou als patiënt.

Veelgestelde vragen

Nee niet alles is met een echo te beoordelen. Het geluid komt bijvoorbeeld niet volledig door botten heen, deze zijn daarom met de echo niet goed te onderzoeken. De huid, spieren en buikorganen zijn juist wel weer goed met een echo te beoordelen.

Het verschilt per ziekenhuis welke echo’s door radiologen gemaakt worden en welke echo’s door laboranten gemaakt worden. De laboranten die echo’s maken, doen dit dagelijks (dus meer dan radiologen) en zijn dus heel ervaren. Wel wordt de echo altijd nog bekeken door een radioloog. Ook het verslag wordt gemaakt door een radioloog. Dus er wordt altijd nog door een radioloog naar jouw beelden gekeken.

Mocht de laborant twijfels hebben over wat hij/zij gezien heeft (of als dit de lokale afspraken zijn) wordt de echo altijd direct besproken met een radioloog. Als het nodig is, zal de radioloog ook zelf nog even komen kijken.

Nee, een echo is niet slechter maar is anders. Afhankelijk van wat jouw klachten veroorzaakt (of waar aan wordt gedacht door jouw dokter) kan het zijn dat een echo de beste keuze is of een ander type onderzoek.

Een echo kan daarnaast makkelijk worden ingezet als eerste onderzoek (screening) om te kijken of er een oorzaak voor de klachten wordt gezien. Het kan zeker zo zijn dat er daarna alsnog een CT-scan of MRI-scan nodig is, om te onderzoeken wat er precies aan de hand is. Door de bevindingen van de echo weten we dan wat voor soort CT-scan of MRI-scan er nodig is.

Video met uitleg over de echo

– Met dank aan dr. van Rheenen, nucleair geneeskundige UMCG –