MRI-scan

Wat is een MRI-scan?

Een MRI is een scan die gemaakt wordt bij de afdeling Radiologie. Met behulp van een MRI-scan kunnen organen afgebeeld worden. Een MRI-scan is een grote magneet. Door de lichte magnetische eigenschappen van jouw lichaamscellen kan een MRI de verschillende organen afbeelden. Om de lichte magnetische golven van jouw lichaam op te vangen, wordt een spoel (ook wel antenne of ontvanger) gebruikt. Die spoel wordt over het te scannen lichaamsdeel geplaatst.

Voorbereiding – Wat moet ik weten?

  • Lawaai: een MRI maakt veel lawaai. Tijdens de scan krijg je daarom gehoorsbescherming (koptelefoon en/of oordopjes):
  • Stil liggen: een MRI bestaat uit veel opeenvolgende foto’s. Het kost ongeveer 5 minuten om 1 zo’n foto te maken. Het is dus heel belangrijk om goed stil te liggen. Een teveel bewogen foto moet namelijk opnieuw gemaakt worden.
  • Medicatie & contrast: afhankelijk van welk lichaamsdeel er gescand wordt, kan het zijn dat je via een infuus contrast krijgt of een slokje water/medicatie net voor de scan krijgt.
  • Angst voor kleine ruimtes (claustrofobie): het kan zijn dat je bang bent voor kleine ruimtes of om in een smalle scanbuis te liggen. Geef dit altijd van te voren aan bij je eigen dokter.
  • Kijk altijd voor de specifieke uitleg en instructies van jouw scan op de digitale omgeving van jouw ziekenhuis of de flyer die je hebt meegekregen.

Risico’s

  • Geen metaal: een MRI is een grote magneet. Het trekt alles aan wat van metaal gemaakt is. Daarom mag je geen metalen voorwerpen meenemen in de scanruimte (denk aan een telefoon, oorbellen, horloge etc.).
  • Kleding met lange mouwen en broekspijpen: naast de magnetische golven van een MRI komt er ook warmte vrij. Deze warmte is het sterkst op de plekken waar er huid-op-huid contact is. Om brandwonden te voorkomen, is het belangrijk om lange mouwen en broekspijpen te dragen. Draag geen strakke legging of sportkleding van dry-fit materiaal, dat versterkt de warmte.

Veelgestelde vragen

Het belangrijkste verschil tussen een MRI-scan en een CT-scan is de manier waarop de foto’s gemaakt worden. Een MRI-scan gebruikt magnetische golven en een CT-scan gebruikt röntgenstraling.

Een aantal andere verschillen zijn:

  • Een MRI-scan duurt langer, gemiddeld 30 minuten. Een CT-scan duurt ongeveer 5 minuten.
  • Een MRI-scan heeft een smallere buis waar je in moet liggen.
  • Bij een MRI wordt er gebruik gemaakt van een spoel of antenne die om het af te beelden lichaamsdeel wordt geplaatst, om zo de magnetische golven voor de foto’s te versterken. Een CT-scan heeft dit niet nodig.

Nee. Een MRI-scan maakt gebruik van magnetische golven. Deze magnetische golven zijn niet schadelijk voor het lichaam.

Wel betekent het gebruik van magnetische golven dat er geen metalen voorwerpen mee mogen de scanruimte in. Deze voorwerpen kunnen namelijk richting de MRI-scan (een grote magneet) vliegen en met een harde klap tegen iemand aankomen (dat is natuurlijk wel gevaarlijk).

Nee. Hoewel we in een ideale wereld alle problemen willen zien en opsporen, is nooit alles zichtbaar op een MRI-scan. Er zijn namelijk veel verschillende manieren om met een MRI een lichaamsdeel af te beelden. Wat er hoe wordt afgebeeld is afhankelijk van de vraag van jouw dokter.

Als we met een MRI het hele lichaam willen afbeelden op alle mogelijke manieren, dan duurt de scan ongeveer een dag.

Het lichaamsdeel dat wordt gescand moet in het midden van de MRI liggen. Want daar wordt gescand.
Is dit je enkel, dan ligt je hoofd niet in de MRI. Maar wordt je buik, borstkas of hoofd gescand, dan lig je vaak met je hoofd ook in de MRI omdat het apparaat breder is dan jijzelf lang bent.

Het gat waar jij als patiënt in ligt, is bij de MRI ongeveer 60 cm breed. Dit kan als erg smal voelen, zeker bij mensen met een breder postuur.

De reden dat de MRI zo smal is, heeft te maken met de magnetische golven. Een kleinere afstand waar die golven over moeten reizen, leidt tot betere beelden. Betere beelden leiden tot een betrouwbaardere uitslag van het onderzoek. Hoewel we weten dat dit smal is, kunnen de meeste patiënten hier wel in. 

Voor de MRI zijn er al veel andere manieren. Zo kan met een MRI op verschillende manieren gescand worden om lichaamsdelen af te beelden. Dan hoeft er geen contrastvloeistof gebruikt te worden.

Ook voor bloedvaten is er met een MRI niet altijd contrast nodig omdat er dan naar de stroming in de bloedvaten gekeken wordt. 

Helaas moet er nog steeds voor sommige ziekten gebruik gemaakt worden van contrastvloeistof. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde tumoren. Om een kwaadaardige en goedaardige tumor van elkaar te onderscheiden wordt onder andere gekeken naar hoeveel bloed de tumor nodig heeft. Contrast gaat via het bloed naar de tumor. Op basis van hoeveel en hoe snel er contrast naar de tumor gaat, kan duidelijk worden of het gaat om kanker of niet.

Als er geen contrast nodig is, zal ook niet onnodig contrast worden gegeven.

Een MRI kan veel tijd in beslag nemen. Elke foto duurt ongeveer 5 minuten en er zijn best veel foto’s nodig om een heel lichaamsdeel af te beelden. We begrijpen dat het vervelend en moeilijk is om zo lang stil te moeten liggen. Daarom zijn we continue bezig met het verbeteren van de beeldkwaliteit en het verkorten van de scanduur.

Nee. Een MRI-scan maakt ander soort beelden dan een CT-scan. Of een MRI of een CT het beste onderzoek is, hangt af van waar jouw dokter aan denkt als mogelijke oorzaak van jouw klachten.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld op de spoedeisende hulp, kan het zijn dat er eerst een CT-scan wordt uitgevoerd. Een CT-scan duurt niet lang en is daarom handig om grote ernstige oorzaken van jouw klachten uit te sluiten. Afhankelijk van die bevindingen kan het zijn dat er via de polikliniek een aanvullende CT-scan, echo of een MRI volgt.