Röntgenfoto

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto is een foto die gemaakt wordt met behulp van röntgenstraling. Met deze straling is het mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende lichaamsweefsels zoals bot, spieren en longen.

 

Voorbereiding – Wat moet ik weten?

  • Kleding: bij een röntgenfoto mag je in je gewone kleding naar de afspraak toekomen. Afhankelijk van waar een röntgenfoto van wordt gemaakt, wordt er gevraagd het lichaamsdeel (gedeeltelijk) te ontbloten. Kettingen, glitters op t-shirts, horloges, armbanden en andere sieraden/metalen voorwerpen moet u af doen omdat deze zorgen voor een minder goed beoordeelbare foto.
  • Fotoplaat: om de foto zo scherp mogelijk te krijgen, wordt het te fotograferen lichaamsdeel tegen een fotoplaat geplaatst. Bij een longfoto moet je bijvoorbeeld met de borstkas tegen deze fotoplaat aan staan.
  • Houding: het kan zijn dat er wordt gevraagd om een wat ongemakkelijke of pijnlijke houding aan te nemen tijdens het maken van de röntgenfoto. Dit is belangrijk om alles goed op de foto te krijgen. Probeer hierbij te helpen. Lukt het echt niet, geef dit dan aan bij de laborant zodat we samen op zoek kunnen naar een oplossing. 

Risico’s

  • Röntgenstraling: is een vorm van ‘ioniserende’ straling. Dit is een vorm van straling die cellen in het lichaam kan beschadigen. Bij een röntgenfoto wordt maar heel weinig straling gebruikt. Wel wordt om deze reden bij röntgenstraling altijd afgewogen of het op dat moment noodzakelijk is.
  •  Zwangerschap: een röntgenfoto maakt gebruik van dezelfde ‘ioniserende’ straling als een CT-scan. Deze straling heeft risico’s voor het ongeboren kind, maar ook voor het borstweefsel dat zich ontwikkelt om na de bevalling melk te produceren. De risico’s zijn lager dan bij een CT-scan omdat er minder straling nodig is bij een röntgenfoto. Straling geeft een hele kleine kans op het ontstaan van kanker over de jaren. Maar omdat deze kans niet 0% is, wordt er voorzichtig met straling omgegaan.  

Veelgestelde vragen

Er zijn veel verschillende redenen om nieuwe foto’s te maken. De reden kan je natuurlijk altijd vragen aan je behandelend arts.

  • Mogelijk wil de arts weten of de situatie veranderd is;
  • Mogelijk wil de arts een extra foto in een andere houding/richting voor extra informatie;
  • Indien de foto’s van een ander ziekenhuis zijn, dan zijn deze mogelijk op dat moment niet in het systeem van je nieuwe ziekenhuis beschikbaar;
  • Foto’s van een botbreuk worden vanuit een kliniek/ziekenhuis in het buitenland soms nog als papieren printje op met een foto op eigen telefoon meegegeven. Er worden dan soms direct nieuwe foto’s gemaakt omdat een foto op papier en telefoon van slechtere kwaliteit zijn. Daarnaast kan er dan direct gekeken worden naar mogelijke verplaatsing van de breuk (door bijvoorbeeld de reis) en of er alsnog geopereerd moet worden of niet.

Antwoord

Video’s met uitleg over de röntgenfoto

– Met dank aan dr. van Rheenen, nucleair geneeskundige UMCG –