CT-scan

Wat is een CT-scan?

Een CT-scan is een scan die gebruik maakt van röntgenstraling (ook wel ioniserende straling). Deze straling wordt deels door het lichaam geabsorbeerd en deels teruggekaatst naar de camera. Zo kan de scan onderscheid maken tussen vet, organen, spieren en botten.

Tijdens een CT-scan wordt vaak gebruik gemaakt van contrastvloeistof met jodium. Dit zorgt dat bloedvaten en organen nog beter zichtbaar zijn. Een scan duurt ongeveer 5 minuten. Afhankelijk van de reden van de scan kan er meerdere keren gescand worden.

Voorbereiding – Wat moet ik weten?

  • Contrast: het contrastvloeistof kan een warm gevoel geven, alsof je moet plassen. Dit gebeurt niet maar voelt wel raar. Daarnaast kan het contrastvloeistof tijdens het scannen een metaalsmaak geven.
  • Allergie: er kan contrastvloeistof gebruikt worden. In deze vloeistof zit jodium. Indien je ergens allergisch voor bent, is het belangrijk om dit aan te geven.
  • Duur: de scan zelf duurt ongeveer 2-5 minuten. Afhankelijk van de voorbereiding die er voor jouw scan nodig is, ben je ongeveer 30-60 minuten kwijt. Kijk hiervoor in de aan jou toegestuurde informatie.

Risico’s

  • Straling: is een vorm van ‘ioniserende’ straling. Dit is een vorm van straling die cellen in het lichaam kan beschadigen. Bij een röntgenfoto wordt maar heel weinig straling gebruikt. Wel wordt om deze reden bij röntgenstraling altijd afgewogen of het op dat moment noodzakelijk is.
  • Zwangerschap: een CT-scan maakt gebruik van dezelfde ‘ioniserende’ straling als een röntgenfoto. Deze straling heeft risico’s voor het ongeboren kind, maar ook voor het borstweefsel dat zich ontwikkelt om na de bevalling melk te produceren. De risico’s zijn hoger dan bij een röntgenfoto omdat er meer straling nodig is bij een CT-scan. Straling geeft een hele kleine kans op het ontstaan van kanker over de jaren. Maar omdat deze kans niet 0% is, wordt er voorzichtig met straling omgegaan.  
  • Nieren: het contrastvloeistof dat gebruikt wordt, wordt uit het lichaam gefilterd door de nieren. Bij een goede functie van de nieren kan contrastvloeistof geen kwaad. De nierfunctie wordt daarom altijd voorafgaand aan een CT-scan met contrast gecontroleerd. In het geval van spoed wordt deze stap overgeslagen. Ben je bekend met een slechte nierfunctie? Geef dit dan aan bij de dokter of laborant. 

Veelgestelde vragen

Een CT-scan en een MRI-scan zijn verschillend. Afhankelijk van de reden voor de scan, wel of geen spoed, de leeftijd en het postuur van een patiënt kan een CT-scan of een MRI-scan beter helpen om de vraag van de arts te beantwoorden. Een CT-scan is bijvoorbeeld een goede keuze bij botbreuken of verschillende ontstekingen in de buik, waar een MRI-scan heel goed kan helpen om verschillende soorten kanker beter in beeld te krijgen. Ofwel, dit moet per vraag en per patiënt bekeken worden.

Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat de arts die jou behandelt graag nog een aanvullende scan wil. Er is namelijk niet 1 manier om bijvoorbeeld een buik te scannen en uit te werken. Er kan op verschillende tijdstippen gescand worden met verschillende soorten contrast. Zo kunnen verschillende ziekten onderzocht worden.
Of dat jouw arts wilt weten of er iets veranderd is in de tussentijd.

Het is altijd goed om aan te geven of en waar al eerder een scan gemaakt is, dan kunnen deze met jouw toestemming worden opgevraagd in het andere ziekenhuis. Zo kunnen radiologen  beelden vergelijken om te kijken of er iets veranderd is. Ook kan jouw arts dan beslissen of een nieuwe scan wel nodig is.

Nee, dit is geen goed idee. Een CT-scan wordt aangevraagd omdat je klachten hebt en omdat moet worden uitgezocht wat er aan de hand is. Op basis van de klachten en mogelijk eerder bloedonderzoek zal de arts al een idee hebben wat er aan de hand kan zijn. De keuze voor een CT-scan is goed overwogen en zal daarmee meer helpen dan kwaad doen.

Daarnaast worden de CT-scans continu verbeterd en zorgen we er samen voor dat de gebruikte straling zo laag mogelijk blijft.