PET-scan

Wat is een PET-scan?

Een PET-scan is een onderzoek waarbij je een licht radioactief stofje toegediend krijgt via een infuus. Dit stofje wordt opgenomen door ontstoken cellen of kankercellen. De PET-scan vangt het signaal van deze radioactieve stofjes op en maakt daar een beeld van.
Vaak wordt een PET-scan gecombineerd met een CT-scan. Op die manier ziet de arts niet alleen dat er zieke cellen zijn maar ook waar die cellen zitten. 
Om te zorgen dat het radioactieve stofje op de juiste plek zit op het moment dat we de scan uitvoeren, wordt het stofje ongeveer 1 tot enkele uren vóór de scan gegeven en mag je ongeveer 6 uur voorafgaand aan de scan niet eten of drinken.

Hierboven een voorbeeld van hoe een afspraak voor een PET-scan kan verlopen.
– Met dank aan dr. van Rheenen, nucleair geneeskundige UMCG – 

Voorbereiding – Wat moet ik weten?

  • Stil zitten: In sommige gevallen lijkt het stofje wat je toegediend krijgt op suiker. Niet alleen tumoren of ontstoken cellen nemen suiker op, maar ook spieren wanneer je beweegt. Om te voorkomen dat dit stofje in de spieren gaat zitten, is het de bedoeling dat je zo veel mogelijk stil zit tussen het moment dat het stofje via het infuus wordt ingespoten en het maken van de PET-scan.
  • Diabetes/suikerziekte: omdat het stofje op suiker lijkt, kan dit gevolgen hebben voor je medicijnen indien je suikerziekte hebt. Overleg hiervoor met je eigen dokter.
  • Stof afhankelijk: je voorbereiding is sterk afhankelijk van het gekozen stofje. Kijk voor de specifieke voorbereidingen dus in de meegegeven patiëntenfolder of in jouw online ziekenhuisomgeving.

Risico’s

  • Straling: de scan van een PET-scan zelf geeft geen straling. Bij een PET-CT-scan wordt er gebruik gemaakt van dezelfde straling als een CT-scan. Deze straling kan op lange termijn in een hoge dosis leiden tot kanker. Die kans is gelukkig klein, maar daarom wordt er nooit ‘zomaar’ een scan gemaakt. 
  • Radioactieve stof: bij een PET-scan wordt gebruik gemaakt van licht radioactieve stofjes in het bloed. Voor jou als volwassenen geeft dit geen risico’s doordat er maar kleine hoeveelheden worden gebruikt. De hoeveelheid (dosis) wordt aangepast op het lichaamsgewicht waardoor de PET-scan ook voor kinderen kan worden gebruikt.
  • Zwangerschap: voor een ongeboren kind willen we elk risico (hoe klein ook) voorkomen. Daarom wordt een PET-scan bij zwangerschap alleen gedaan als dit niet anders kan.

Veelgestelde vragen

Het woord radioactief klinkt gevaarlijk. Door de manier hoe radioactieve stoffen werken, kunnen ze ook gevaarlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan kernenergie of sterk radioactieve stoffen. In medisch onderzoek worden licht radioactieve stoffen in kleine hoeveelheden gebruikt. De straling die hiervan afkomt is daarom zeer zwak en ongevaarlijk voor jou of je omgeving. De straling is net sterk genoeg om door de scanner te worden geregistreerd.

Na een tijdje plas je de radioactieve stoffen gewoon uit.

Op de PET-scan zijn alle plekken in het lichaam zichtbaar waar het radioactieve stofje blijft hangen, dit noemen we (op)stapelen van het radioactieve stofje. Dit kan bijvoorbeeld op plekken in het lichaam zijn waar een ontsteking zit, bij een tumor of uitzaaiingen.

Video’s met uitleg over de PET-scan

– Met dank aan dr. van Rheenen, nucleair geneeskundige UMCG – 

Bronnen en relevante pagina’s

Soorten PET-scans

Zie de pagina over Onderzoek.