30 shades of gray

Zoals sommige zorgprofessionals zullen weten, zitten radiologen eigenlijk altijd in een donkere kamer. Ook als je ooit een echo hebt laten maken van een arm of buik is je misschien opgevallen dat de kamer relatief donker is. Heb je je wel eens afgevraagd waarom dat zo is?

Zijn radiologen einzelgängers? Zitten ze daarom (graag) in het donker? Dat zal wel niet gezien de nauwe samenwerking met een groot team en medisch professionals binnen en buiten het ziekenhuis. Maar wat is het dan wel? Angst voor zonlicht, als molletjes verscholen in donkere kamers? De vampiers van de moderne tijd?

Hoewel het allemaal erg spannend klinkt, zit er een volledige logische verklaring achter.

Radiologen kijken voornamelijk naar zwart-witte beelden en alle grijstinten die daartussenin liggen. Onze ogen kunnen het verschil zien tussen ongeveer 30 tinten grijs. Wij kunnen dus zeker niet alle verschillende kleuren onderscheiden. Nu hebben we hier gelukkig een aantal trucjes voor zoals het kunnen aanpassen van de kleuren naar donkerder of witter. Een tweede truc is het donker maken van de kamer waardoor het verschil tussen de verschillende kleuren grijs beter zichtbaar is voor het oog. Eigenlijk is die donkere kamer dus heel logisch en lang niet zo spannend.

Betekent dit dat radiologen niet graag in het licht komen? Alles behalve! Iedereen geniet graag van de zon. Maar om de beste zorg te leveren is een donkerdere kamer wel belangrijk.

Zijn er nog meer dingen die jij je afvraagt over de radiologie? Brandende vragen? Feit of fabel? Laat het vooral weten en misschien kunnen wij ons licht er op laten schijnen.

Voorbeeld werkplek van een radioloog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *